Despre

Regiunea transfrontalieră româno-bulgară este extrem de bogată în patrimoniul cultural și natural (care este baza pentru numeroase activități turistice, o sursă importantă de valoare adăugată pentru orice vacanță), dar suferă de o proastă promovare a acestui patrimoniu cu efecte negative asupra numărul de nopți turistice din zonă.

Zona transfrontalieră RO-BG este caracterizată și de:

-Utilizarea insuficientă a patrimoniului natural și cultural bogat și divers (istorie, arhitectură) de interes regional și internațional.

-Lipsa alternativelor la produsele turistice tradiționale, dezvoltarea turismului tematic fiind neobservabil statistic.

-Repartiția neuniformă a turismului (concentrată pe coasta Mării Negre).

Cu un buget total de 400.000 de euro, KIDS își propune să îmbunătățească promovarea și valorificarea patrimoniului natural și cultural din zona transfrontalieră, oferind copiilor și familiilor lor un concept de călătorie unic în zona transfrontalieră RO-BG: Family Fun Festival și 3 tururi ghidate concepute în special pentru copii și familiile lor care promovează atracțiile și activitățile turistice din zona transfrontalieră – Tur de distracție și sport, tur cultural, tur peisaje naturale. Astfel, proiectul contribuie la diversificarea turistică prin introducerea a 4 noi produse turistice, ceea ce duce la un număr crescut de nopți în regiune.

Proiectul va include următoarele activități principale:

  1. Activități de informare și promovare – vor fi organizate pentru promovarea proiectului și a programului INTERREG V-A, conform Regulamentelor CE și respectarea manualului de identitate vizuală și, de asemenea, pentru difuzarea rezultatelor proiectului. Activitățile de informare și promovare vor include: două conferințe de presă organizate la începutul și sfârșitul proiectului, de către fiecare dintre cei 3 parteneri; pregătirea și diseminarea informațiilor tipărite și a materialelor de promovare; planificarea și implementarea promovării online a proiectului. Site-ul web al proiectului va fi dezvoltat și actualizat periodic. De asemenea, va fi realizată o campanie de promovare online.
  2. Consorțiul va dezvolta un plan de management pentru sensibilizarea și promovarea patrimoniului cultural și natural comun RO-BG care vizează copiii și familiile lor. Produsul va consta într-un model de bune practici care va fi utilizat de consorțiul proiectului pentru a dezvolta 4 produse turistice special concepute pentru familiile cu copii – Family Fun Festival și 3 tururi autoguidate care promovează atracțiile și activitățile turistice din zona transfrontalieră. – Tur de distracție și sport, tur cultural, tur peisaje naturale.
  3. Consorțiul va dezvolta două instrumente care vor crește gradul de know-how și atractivitatea obiectivelor și activităților turistice din zona transfrontalieră pentru familiile cu copii. Prima dintre ele este aplicația mobilă care va conține un inventar al principalelor atracții turistice pentru familiile cu copii, prezentată într-un mod distractiv și ușor de înțeles de toate vârstele. Utilizatorii vor completa un scurt chestionar și pe baza răspunsurilor vor fi direcționate către unul dintre cele 3 tururi autoguidate oferite prin proiect. Tur de distracție și sport, tur cultural, tur peisaje naturale. După alegerea unui tur, utilizatorii vor afla fapte interesante despre fiecare locație din regiunea CB pe care o vor vizita și li se va cere să rezolve provocări distractive în 5-7 locații pe tur, obținând astfel puncte. La sfârșitul jocului, utilizatorii vor primi scorul final și vor afla cât de bine s-au comportat în comparație cu ceilalți. Al doilea instrument este reprezentat de un kit de călătorie special conceput pentru copii – va include un rucsac umplut cu plute, felinare, hărți, truse de prim ajutor, broșuri 3D, capace tematice etc. Cele două instrumente vor face explorarea patrimoniului natural și cultural din regiunea transfrontalieră distractiv, interactiv și antrenant.
  4. Consorțiul va organiza 25 de evenimente în școli din întreaga zonă transfrontalieră în timpul cărora produsele proiectului – Festivalurile de distracție în familie, cele 3 tururi autoguidate și aplicația mobilă – vor fi prezentate copiilor și părinților acestora. Toți copiii prezenți la evenimente vor primi trusele de călătorie special concepute pentru ei. Estimăm că aproximativ 2500 de persoane vor participa la evenimente, dintre care 50% vor face una dintre cele trei tururi ghidate și vor folosi aplicația mobilă.
  5. Pentru a promova și valorifica în continuare patrimoniul cultural RO-BG, consorțiul va organiza 4 festivaluri de distracție în familie, care vor include turnee, pictură, meșteșuguri, poezie, muzică, arte și tradiții, produse alimentare din zona transfrontalieră. Fiecare festival va avea cel puțin 300 de participanți din ambele țări, majoritatea fiind familii cu copii – estimăm că festivalurile vor genera o creștere a numărului de vizite de 300 de vizitatori.
  6. Managementul proiectului

Proiectul KIDS contribuie la rezultatele programului vizate de acest apel după cum urmează:

– 4 noi produse turistice vor fi introduse în circuitul de turism cultural transfrontalier româno-bulgar, contribuind astfel la îmbogățirea inventarului siturilor de turism – cele 3 tururi autoguidate concepute special pentru familiile cu copii – Tur de distracție și sport, cultural Tur, tur peisaje naturale – și festivalul de distracție în familie (organizat în patru locații diferite)

– proiectul implică elaborarea și implementarea unui plan de management pentru sensibilizarea și promovarea patrimoniului cultural și natural comun RO-BG care vizează copiii și familiile acestora – contribuind astfel la rezultatul Programului „Număr de strategii, politici sau planuri comune de valorificare (inclusiv creșterea gradului de conștientizare) a patrimoniului cultural și natural prin restaurarea și promovarea utilizărilor economice durabile”

– proiectul va genera o creștere a numărului de vizite, deoarece 1.550 de vizitatori – familii cu copii – vor veni pe site-urile specifice de patrimoniu cultural susținute din zona transfrontalieră, crescând numărul de nopți turistice din regiunea CBC cu 1.550.

Abordarea transfrontalieră este esențială, având în vedere că zona este extrem de bogată în patrimoniul cultural și natural (care este baza pentru numeroase activități turistice, o sursă importantă de valoare adăugată pentru orice vacanță), dar suferă de o proastă promovare a acestui patrimoniu. KIDS va folosi instrumente moderne care vor crește gradul de know-how și atractivitatea obiectivelor și activităților turistice din zona transfrontalieră pentru familiile cu copii, atât din România cât și din Bulgaria.